Показники вільнорадикального окиснення та системи антиоксидного захисту в щурів із гострим гепатитом на тлі мерказоліліндукованого гіпотиреозу - Zarichna, O. Y. (Медична та клінічна хімія, 2015)
В експерименті на щурах з модельованим гіпотиреозом, гострим галактозаміновим гепатитомі гострим гепатитом на тлі гіпотиреозу досліджено зміни показників вільнорадикального окиснення в крові та гомогенаті печінки. Результати проведеного дослідження вказують на збільшення вмісту продуктів пероксидного окиснення як у крові, так і в гомогенаті печінки на тлі виснаження ферментної та неферментної ланок системи антиоксидного захисту у тварин з гіпотиреозом. За умови гострого галактозамінового гепатиту встановлено збільшення вмісту продуктів пероксидного окиснення як у крові, так і в гомогенаті печінки на тлі активації обох ланок системи антиоксидного захисту. Найсуттєвішого пригнічення ферментної та неферментної ланок системи антиоксидного захисту зазнали щури з гострим гепатитом на тлі гіпотиреозу. Зроблено висновок, що виявлена недостатність відображає посилення взаємного негативного впливу гострого токсичного ураження печінки і дефіциту тиреоїдних гормонів.