Особливості пероксидного окиснення ліпідів за умов експериментального гострого респіраторного дистрес-синдрому та його корекція - Oliynyk, O. V.; Savchuk, S. O.; Korobko, D. B. (Медична та клінічна хімія, 2015)
У статті наведено результати дослідження ефективності впливу інсуфляції кисню, похідної ксантину – солі 3-(8-бромо-1,3-диметил-2,6-діоксо-2,3-дигідро-1Н-пурин-7(6Н)-іл)пропаноату (субстанції “КД-234”) та реамберину на показники пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ ) на фоні HCl‑індукованого гострого респіраторного дистрес-синдрому в середньо- і низькостійких до гіпоксії щурів (ССГ та НСГ ). Встановлено, що під впливом експериментального гострого респіраторного дистрес-синдрому вміст у тканині печінки ТБК-активних продуктів ПОЛ , дієнових і трієнових кон’югатів статистично достовірно збільшується, причому в ССГ -тварин величини ТБК-активних продуктів ПОЛ і дієнових кон’югатів за цих умов істотно менші, ніж у НСГ -тварин. Проведення з корегувальною метою інсуфляції кисню сприяє значному зниженню концентрації ТБК-активних продуктів ПОЛ в обох дослідних групах, причому в ССГ -тварин показник стає достовірно меншим, ніж у НСГ -тварин. Застосування субстанції “КД-234” і реамберину супроводжується аналогічними відхиленнями вмісту в тканині печінки ТБК-активних продуктів ПОЛ .