РОЗВАНТАЖУВАЛЬНО-ДІЄТИЧНА ТЕРАПІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ БІОХІМІЧНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ ОРГАНІЗМУ: ПРЕВЕНТИВНІ, КЛІНІЧНІ ТА ANTI-AGING ЕФЕКТИ - Радецька, Л. В. (Медична та клінічна хімія, 2026)
Вступ. У статті представлено науково-практичний аналіз розвантажувально-дієтичної терапії як складової частини сучасних превентивних, лікувальних підходів і антиейджингу в медицині. Мета дослідження – систематизувати дані щодо ефективності методу розвантажувально-дієтичної терапії, висвітлити механізми дії, методику застосування та клінічні результати в пацієнтів різного профілю. Методи дослідження. Робота має характер аналітичного огляду сучасних наукових джерел, присвячених вивченню біохімічних, клінічних і антиейджингових ефектів розвантажувально-дієтичної терапії. Інформаційною базою дослідження стали публікації протягом останніх 10 років у наукових базах PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, а також у вітчизняних фахових медичних виданнях. Результати й обговорення. Розглянуто механізми впливу тимчасового обмеження харчування на метаболічні процеси, системи детоксикації, регенерацію клітин та епігенетичні зміни, що лежать в основі уповільнення процесів старіння. Узагальнено клінічні спостереження та результати наукових досліджень, які підтверджують ефективність методу за наявності багатьох патологій внутрішніх органів і систем. Окреслено значення розвантажувально-дієтичної терапії як методу, який спричиняє системну метаболічну адаптацію, що супроводжується оптимізацією енергетичного обміну, зменшенням анаболічного навантаження та активацією внутрішньоклітинних механізмів відновлення. Ці зміни асоціюються зі зниженням метаболічного й оксидативного стресу, нормалізацією обміну ліпідів і вуглеводів та формуванням тривалих превентивних, терапевтичних і антиейджингових ефектів. Висновки. Розвантажувально-дієтична терапія є природним ефективним способом стимуляції ендогенного відновлення організму, який має не лише клінічне, а й глибоке метаболічне підґрунтя, що підтверджується сучасними біохімічними та біологічними дослідженнями.