РІВЕНЬ ТРАНСФОРМУЮЧОГО ФАКТОРУ РОСТУ-b1 У ДІТЕЙ ІЗ КОРОНАВІРУСНОЮ ХВОРОБОЮ ТА МУЛЬТИСИСТЕМНИМ ЗАПАЛЬНИМ СИНДРОМОМ: ВПЛИВ НА ТЯЖКІСТЬ ПЕРЕБІГУ ТА ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ - Козак, К. В. (Медична та клінічна хімія, 2026)
Вступ. Серед предикторів тяжкості коронавірусної хвороби виокремлюють трансформуючий фактор росту бета-1 (TGF-β1), який бере участь у процесах клітинної проліферації, диференціації, міграції та апоптозу та розглядається як маркер профібротичних змін, зокрема в легенях, а також як учасник прозапального каскаду. Мета дослідження – визначення особливостей рівнів TGF-β1 у групах дітей із коронавірусною хворобою (COVID-19) та мультисистемним запальним синдромом (MIS-C), виявлення вікових і статевих відмінностей рівнів TGF-β1 за SARS-CoV-2-інфекції, а також оцінювання сумарного впливу TGF-β1, віку та статі на ризик розвитку тяжкого перебігу COVID-19 і MIS-C у дітей. Методи дослідження. Проведено обстеження 200 дітей із COVID-19 та 40 дітей із MIS-C. Усім дітям проведено лабораторне визначення рівня TGF-β1 імуноферментним метод із застосуванням тест-системи TGF-β1 (Transforming Growth Factor Beta 1) ELISA Kit (E-EL-0162). Статистичний аналіз результатів здійснено з використанням програмного забезпечення «GraphPad Prism 8.4.3» та «Statistica 13.0». Статистичну значущість встановлено на рівні p < 0,05. Результати й обговорення. Діти з MIS-C мають достовірно вищі показники TGF-β1 (2,32 (2,02; 3,02) нг/мл) порівняно з пацієнтами з легким перебігом COVID-19 (1,79 (1,38; 2,07) нг/мл) (р < 0,05). Хлопчики з COVID-19 мали статистично значуще нижчі рівні TGF-β1 порівняно із хлопчиками з MIS-C (p < 0,05). За результатами логістичного аналізу встановлено, що тяжкий перебіг COVID-19 не асоціюється зі змінами концентрації TGF-β1 (p = 0,759) і залежить лише від віку пацієнта (p = 0,014). Натомість розвиток MIS-C був пов’язаний із підвищенням рівня TGF-β1 (ВШ 3,58; 95 % ДІ 1,49–8,62; p = 0,005). Висновки. Підвищення рівня TGF-β1 є характерним для дітей із MIS-C та може розглядатися як потенційний біомаркер ризику розвитку цього стану, що варто враховувати в діагностичному алгоритмі та менеджменті цього SARS-CoV-2-асоційованого стану в педіатричній практиці.