РОЗРОБКА ВЕРХ-МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ НІФЕДИПІНУ В ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБАХ З ВИКОРИСТАННЯМ ПІДХОДУ «ЯКІСТЬ ШЛЯХОМ РОЗРОБКИ» (QUALITY BY DESIGN) - Горин, М. М. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Лікарські засоби з групи блокаторів кальцієвих каналів (БКК) належать до базисних препаратів, що використовуються в терапії гіпертонічної хвороби (ГХ). Для забезпечення контролю якості лікарських засобів на будь-яких етапах життєвого циклу потрібні надійні, швидкі, чутливі та безпечні методики кількісного визначення їх активних фармацевтичних інгредієнтів. Ніфедипін за хімічною структурою належить до похідних 1,4-дигідропіридину. В існуючих методиках визначення ніфедипіну відсутнє планування експерименту, що, зі свого боку, призводить до надмірного використання розчинників та збільшення часу розробки методики через проведення серії негативних експериментів. Метою роботи була розробка доступної, простої та безпечної ВЕРХ-методики визначення ніфедипіну в лікарських засобах із застосуванням підходів Quality by Design (QbD). Методи дослідження. У дослідженні використовували рідинний хроматограф Shimadzu LC-2050 C з діодноматричним детектуванням (ДМД) і програмним забезпеченням LabSolutions. Різного типу колонки використовували як стаціонарні фази для вивчення універсальності й доступності розробленої методики: Luna C8, Luna C18, Zorbax C8 Stable Bond (SB), InertClone ODS та Zorbax SB Phenyl. ФСЗ ніфедипіну (чистота ≥ 98 %) виробництва Sigma-Aldrich Chemicals Co. (St. Louis, MO, USA), таблетки «Ніфедипін» 20 мг ПрАТ «ЛекХім». Результати й обговорення. Для планування експерименту щодо розробки ВЕРХ методики визначення ніфедипіну в ЛЗ використано сучасний підхід QbD. Базові умови елюювання ґрунтувалися на ізократичному елююванні ніфедипіну рухомою фазою у складі: ацетонітрил – метанол – 0,7 % триетиламін з рН 3,05 у співвідношеннях 30–35–35. Хроматографічні умови: температура – 30 °C, швидкість потоку рухомої фази – 1 мл/хв, детектування за довжини хвилі 237 нм, загальний час визначення – до 4 хв. Запропонована методика апробована на різних колонках: Luna C8 (150 × 4,6 мм, 3 мкм), Luna C18 (100 × 4,6 мм, 3 мкм), InertClone ODS (150 × 4,6 мм, 3,5 мкм), Zorbax SB C8 (150 × 4,6 мм, 3,5 мкм). За отриманими результатами можна зробити висновок, що запропонований підхід визначення ніфедипіну є універсальним і розширює горизонт використання розробленої методики для лабораторій з обмеженою кількістю хроматографічних колонок. Валідацію ВЕРХ-методики проводили відповідно до вимог настанови ICH за такими параметрами: лінійність, правильність, прецизійність та робасність. Методики МВ та МКВ становили 2,33 мкг/мл та 7,08 мкг/мл відповідно. Діапазон застосування перебував у межах від 10 до 50 мкг/мл. Згідно з проведеними розрахунками інструментами MOGAPI, CaFRI, AGSA та CACI загальний бал екологічності розробленої методики становив 79, 69,44, 77 та 78 відповідно. Отримані значення підтверджують те, що запропонована методика ВЕРХ розроблена відповідно до основних постулатів «зеленої» хімії з використанням сучасних хроматографічних підходів. Висновки. Розроблено доступну, швидку та безпечну ВЕРХ-методику визначення ніфедипіну в таблетках із використанням принципів QbD. ВЕРХ-методика кількісного визначення ніфедипіну може використовуватись у лабораторіях з обмеженим бюджетом, оскільки задовольняє параметри придатності хроматографічної системи на різного типу колонках.