АНАЛІЗ ЦІНОВОЇ КОН’ЮНКТУРИ ТА РЕІМБУРСАЦІЇ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ОБСТРУКТИВНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ - Будняк, Л. І.; Покотило, О. О.; Крамар, Г. І.; Білик, І. П.; Басараба, Р. Ю.; Пласконіс, Ю. Ю. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Хронічні обструктивні захворювання дихальних шляхів, включно із хронічним обструктивним захворюванням легень, бронхіальною астмою, емфіземою та бронхоектатичною хворобою, є тривалими запальними розладами дихальних шляхів. В Україні, як і в інших країнах, забезпечення економічної доступності лікарських засобів для лікування цих захворювань є важливим пріоритетом державної політики у сфері охорони здоров’я. Мета дослідження – проаналізувати цінову кон’юнктуру та реімбурсацію лікарських засобів, що застосовуються для лікування обструктивних захворювань дихальних шляхів. Методи дослідження. У дослідженні використано дані з Державного реєстру лікарських засобів України, бази даних Compendium.online, офіційного переліку лікарських засобів, що підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», а також інформацію з онлайн-ресурсів Apteki.ua, Tabletki.ua. Результати й обговорення. Аналіз показав, що для 21 найменування лікарських засобів коефіцієнт ліквідності був ≤ 0,15, що вказує на високу стабільність цін. 74 лікарські засоби мали значення в межах 0,16–0,5, а для 7 – коефіцієнт перевищував 0,5, що свідчить про значні цінові коливання. Коефіцієнт адекватності платоспроможності для 11 лікарських засобів перевищував граничне значення 0,5. Зафірон мав найвищий показник коефіцієнта адекватності платоспроможності – 1,72. Коефіцієнт доступності перевищував 0,99 для 13 лікарських засобів, більшість з яких – вітчизняного виробництва (наприклад, Еуфілін, Теопек), що підтверджує кращу доступність українських препаратів порівняно з імпортними аналогами. Станом на 10 вересня 2025 року перелік лікарських засобів, включених до оновленої програми реімбурсації «Доступні ліки» для лікування обструктивних захворювань дихальних шляхів, охоплює сім міжнародних непатентованих назв: беклометазон, будесонід, іпратропію бромід, сальбутамол, тіотропію бромід, сальметерол з флутиказоном, формотерол з будесонідом. Висновки. Під час дослідження були визначені та проаналізовані основні показники: коефіцієнт ліквідності, коефіцієнт доступності й коефіцієнт адекватності платоспроможності. Отримані результати свідчать, що окремі лікарські засоби, включені до програми реімбурсації та вироблені в Україні, є економічно доступними для пацієнтів. Водночас інші препарати – особливо імпортні комбінації – залишаються фінансово менш доступними для значної частини населення.