ВПЛИВ ЗБАГАЧЕНОЇ МОЛЕКУЛЯРНИМ ВОДНЕМ ВОДИ НА ПОКАЗНИКИ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ В ЩУРІВ ІЗ МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Кравчук, Ю. С.; Корда, М. М. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Метаболічний синдром (МС) є поліфакторіальним станом, що включає ожиріння, інсулінорезистентність, артеріальну гіпертензію та дисліпідемію. Ключовою ланкою його патогенезу є оксидативний стрес, який призводить до пошкодження ліпідів, білків і ДНК. Останніми роками увагу привертає молекулярний водень як селективний антиоксидант із потенціалом зменшувати прояви оксидативного дисбалансу. Мета дослідження – встановити вплив збагаченої молекулярним воднем води на показники оксидативного стресу в щурів з експериментально індукованим метаболічним синдромом. Методи дослідження. Дослідження проведено на 90 білих самцях щурів лінії Wistar, розподілених на групи залежно від тривалості експерименту (6, 12 і 20 тижнів). МС моделювали шляхом утримання тварин на висококалорійному раціоні. Частина щурів отримували воду, збагачену молекулярним воднем (0,6 ppm). У сироватці крові визначали рівні 8-ізопростанів, протеїн-карбонілу та 8-гідроксидеоксигуанозину (8-OHdG) методом ELISA та спектрофотометрії. Статистичну обробку проводили за критерієм Стьюдента і ANOVA з р ≤ 0,05. Результати й обговорення. У тварин із МС зафіксовано суттєве зростання маркерів оксидативного стресу: рівень 8-ізопростанів перевищував контрольні значення майже у 2,7 раза, протеїн-карбонілу – у 2,3 раза, а 8-OHdG – удвічі (20-й тиждень експерименту). Вживання збагаченої воднем води достовірно знижувало ці показники: концентрація 8-ізопростанів зменшувалася на 30 %, протеїн-карбонілу – на 25 %, 8-OHdG – на 32 % порівняно з тваринами без корекції. Найбільш виразний ефект відзначено на середніх і пізніх етапах патології, що вказує на кумулятивну дію молекулярного водню. Разом із тим показники не досягали контрольних рівнів, що свідчить про неповне усунення оксидативних ушкоджень. Висновки. МС супроводжується прогресивним накопиченням оксидативних ушкоджень ліпідів, білків і ДНК. Збагачена молекулярним воднем вода достовірно знижує маркери оксидативного стресу, найбільш ефективно за тривалого застосування. Антиоксидантна дія молекулярного водню має захисний ефект, що визначає його перспективність як додаткового засобу в комплексній терапії МС.