ПОРУШЕННЯ РЕДОКС-ГОМЕОСТАЗУ У ТКАНИНІ ЛЕГЕНЬ ЗА УМОВ ДМГ-ІНДУКОВАНОЇ АДЕНОКАРЦИНОМИ ТОВСТОЇ КИШКИ - Римар, А. А. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Порушення редокс-гомеостазу є одним із ключових чинників, що сприяє прогресуванню злоякісних новоутворень, зокрема аденокарциноми товстої кишки. Зміни в окисно-відновному балансі можуть впливати на різні органи, на легені також, через системний оксидативний стрес і пов’язані з ним механізми клітинного пошкодження. Останні дослідження показують, що розвиток неопластичного ураження супроводжується підвищенням рівня активних форм кисню і порушенням діяльності антиоксидантних систем. Мета дослідження – оцінити вплив ДМГ-індукованого порушення редокс-гомеостазу на легеневу тканину, що є важливим для розуміння загальної картини оксидативного стресу за наявності колоректального раку. Методи дослідження. Дослідження було проведено на 105 самцях білих щурів, які утримувались у стандартних умовах віварію. Тварини були розподілені на такі групи: І – контрольна група із 35 тварин; ІІ – експериментальна група, яка протягом 30 тижнів отримувала N,N-диметилгідразин дигідрох- лорид (70 щурів). Оцінювання рівня оксидативного стресу у тканині легень проводилось за показниками концентрації ТБК-активних продуктів, дієнових і трієнових кон’югатів, основ Шиффа, церулоплазміну, альдегідо- та кетонопохідних нейтрального (ОМП370) та основного (ОМП430) характеру, а також за активністю каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та рівнем відновленого глутатіону. Результати й обговорення. У статті досліджено складний взаємозв’язок між оксидативним стресом і розвитком раку, підкреслено його важливість на різних етапах канцерогенезу та прогресування пухлини. Дослідження показало, що ДМГ-індукована аденокарцинома товстої кишки призводить до суттєвого порушення редокс-гомеостазу у тканині легень, що проявляється підвищенням рівня активних форм кисню та зниженням активності антиоксидантних систем. Такі зміни в окисно-відновному балансі можуть підвищувати ризик оксидативного пошкодження клітин і сприяти розвитку вторинних патологій у легеневій тканині. Отримані дані є важливими для розуміння механізмів системного впливу колоректального раку на організм. Висновки. Результати дослідження виявили, що аденокарцинома товстої кишки, індукована ДМГ, спричиняє значні порушення редокс-гомеостазу в легеневій тканині. Такі зміни в балансі окисно-відновних процесів підвищують ризик оксидативного ушкодження клітин, що може сприяти розвитку додаткових патологічних процесів у легеневій тканині.