ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ПОЛІФЕНОЛІВ У ФІТОСУБСТАНЦІЯХ ІЗ ТРАВИ АЙСТРИ НОВОАНГЛІЙСЬКОЇ, ОДЕРЖАНИХ МЕТОДОМ МАЦЕРАЦІЇ З ПЕРЕМІШУВАННЯМ - Будняк, Л. І.; Ожелевська, В. В.; Крамар, Г. І.; Чернецька, С. Б. (Медична та клінічна хімія, 2025)
Вступ. Aster novae-angliae L. – це багаторічна трав’яниста рослина, що походить із Північної Америки. Даний вид традиційно застосовують для лікування респіраторних захворювань, серед яких кашель, астма та застуда. Айстра новоанглійська містить комплекс біологічно активних речовин з антиоксидантними, протизапальними й антимікробними властивостями. Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням. Методи дослідження. Об’єктами досліджень були фітосубстанції із трави айстри новоанглійської, які одержували методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, за використання як екстрагента 10% етанолу (серія 1) та 20% етанолу (серія 2). Спектрофотометричним методом визначали кількісний вміст суми поліфенолів у перерахунку на пірогалол. Результати й обговорення. Результати досліджень показали, що кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанції, одержаній із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, у разі використання 10% етанолу становив 5,62±0,22%. Вміст суми у фітосубстанції, одержаній із використанням 20% етанолу з досліджуваної сировини, становив 6,29±0,10%. У результаті проведених досліджень установлено, що у фітосубстанції, яку одержували з використанням 20% етанолу із трави айстри новоанглійської, кількісний вміст суми поліфенолів був в 1,12 раза більшим, ніж у витяжці, одержаній із використанням 10% етанолу. Висновки. Визначено кількісний вміст суми поліфенолів у фітосубстанціях із трави айстри новоанглійської сорту Andenken an Alma Pötschke, одержаних методом мацерації з перемішуванням, у співвідношенні сировини й екстрагента 1:10, з використанням як екстрагента 10 та 20% етанолу. Установлено, що в разі використання 20% етанолу вилучається дещо більше суми поліфенолів, їх кількісний вміст становить 6,29±0,10%. У фітосубстанції, одержаній із використанням 10% етанолу, вміст суми поліфенолів становив 5,62±0,22%. Одержані результати можуть бути основою для проведення мікробіологічних, фармакологічних досліджень і використовуватися з метою розроблення дієтичних добавок чи лікарських засобів на основі айстри новоанглійської.