ВПЛИВ L-ОРНІТИНУ L-АСПАРТАТУ НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ТА ПЕРЕБIГ МЕТАБОЛІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ПРИ ГЕПАТИТІ - Олещук, О. М.; Луканюк, М. І.; Лой, Г. Я.; Дацко, В. А.; Мочернюк, Х. І. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Печінка є одним з найважливіших органів в організмі людини, адже виконує численні життєво важливі функції, зокрема бере участь у детоксикації, метаболізмі, синтезі й обміні протеїнів, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів та інших речовин. Вона постійно піддається впливу токсичних речовин, що може призводити до серйозних захворювань як самого органа, так і інших систем організму. Гострі й хронічні захворювання печінки є основними причинами захворюваності та смертності в усьому світі. Лікарський засіб L-орнітину L-аспартат продемонстрував перспективні результати щодо виживаності та поліпшення клінічних проявів у рандомізованих клінічних випробуваннях при печінковій недостатності. Завдяки поєднанню двох амінокислот (L-орнітину і L-аспарагінової кислоти), які беруть участь у синтезі сечовини, L-орнітину L-аспартат має великий фармакотерапевтичний потенціал у лікуванні й інших патологій печінки, в тому числі гострого токсичного ураження органа, та може суттєво покращити виживаність і стан пацієнтів. Мета дослідження – вивчити вплив L-орнітину L-аспартату на функціональний стан печінки та перебіг метаболічних процесів в ураженому органі при гострому токсичному ураженні печінки. Методи дослідження. Експериментальну роботу виконано на білих статевозрілих нелінійних щурах-самцях масою 170–180 г. Гострий токсичний гепатит моделювали шляхом одноразового внутрішньочеревного введення тетрахлорметану з розрахунку 2 г/кг маси тіла у вигляді 50 % олійного розчину на оливковій олії. Щури групи контролю отримували ідентичний об’єм оливкової олії. Внутрішньочеревно щоденно в дозі 200 мг/кг маси тварини вводили 0,5 % розчин L-орнітину L-аспартату у вигляді лікарського засобу “ГЕПА-МЕРЦ” (виробник “Мерц Фарма ГмбХ і Ко.”) в ампулах по 10 мл. Дослідження проводили на 3-тю і 7-му доби, що відповідає періодам виникнення вогнищ некрозу на фоні посиленого відкладання жиру та початку регенераторних процесів. Результати й обговорення. Результати проведених експериментальних досліджень показали, що L-орнітину L-аспартат забезпечує багатовекторний вплив на морфофункціональний стан печінки та спричиняє виражений гепатопротекторний ефект при гострому токсичному гепатиті. Препарат відновлює структуру та функції клітин печінки, сприяє регенерації гепатоцитів, знижує прояви цитолізу і холестазу, сприяє покращенню метаболічних процесів, підвищує протеїносинтезувальну функцію, зменшує прояви ендотоксикозу. Висновки. При гострому токсичному гепатиті терапія з використанням L-орнітину L-аспартату сприяє ефективному відновленню морфофункціонального стану печінки, запобігаючи виникненню таких патологій, як синдром цитолізу та внутрішньопечінковий холестаз.