ВИКОРИСТАННЯ АНАЛІТИЧНИХ І БІОАНАЛІТИЧНИХ МЕТОДИК ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ТА КІЛЬКІСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ЗОПІКЛОНУ, ЗОЛПІДЕМУ, ЗАЛЕПЛОНУ В РІЗНОМАНІТНИХ ОБ’ЄКТАХ: (ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ) - Коробчук, В. М.; Загричук, Г. Я.; Михалків, М. М.; Яцюк, В. М.; Івануса, І. Б. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Інсомнія, або безсоння, є поширеною проблемою в усьому світі й має значний вплив на здоров’я і якість життя людей. Зопіклон, золпідем і залеплон широко та ефективно використовують у медичній практиці як за кордоном, так й в Україні для лікування безсоння. Крім того, лікарські засоби цієї групи можна призначати при лікуванні шизофренії, деменції. Відповідно до фармакопейних монографій різних країн світу, для ідентифікації зопіклону, золпідему та залеплону використовують методи ІЧ-, УФ-спектрофотометрії, інколи рідинну хроматографію, з метою кількісного визначення зопіклону і золпідему застосовують метод неводного кислотно-основного титрування з потенціометричним фіксуванням точки еквівалентності, залеплону – метод рідинної хроматографії. Огляд наукових джерел показав, що для аналізу субстанцій та визначення активних фармацевтичних інгредієнтів у лікарських засобах часто використовують методи рідинної хроматографії, а саме високоефективну рідинну хроматографію, ультра високоефективну рідинну хроматографію, рідинну хроматографію з мас-спектрометрією, рідинну хроматографію з тандемною мас-спектрометрією. Є декілька публікацій, присвячених кількісному визначенню зопіклону методом екстракційно-фотометричного аналізу з використанням метилового оранжевого як реагенту і хлороформу як екстрагенту. Серед біологічних об’єктів найчастіше аналізують зопіклон, залеплон і золпідем та їх метаболіти у крові й сечі, є також повідомлення про використання волосся як об’єкта токсикологічного аналізу. Для очистки об’єктів від домішок застосовують метод твердофазної екстракції, а для ідентифікації та кількісного визначення – найчастіше метод рідинної хроматографії з тандемною мас-спектрометрією. Ці методи вимагають дорогого обладнання, використання розчинників, які не завжди є екологічними. Тому розробка нових та вдосконалення вже існуючих аналітичних і біоаналітичних методик із застосуванням підходів “зеленої” та “білої” хімій є актуальними на даний час. Окрім того, є потреба в розробці методу ізолювання зопіклону, залеплону та золпідему з біологічних об’єктів (печінка, нирка тощо), оскільки ці речовини досить часто спричиняють отруєння зі смертельним наслідком. Мета дослідження – узагальнити інформацію про існуючі методики виявлення і кількісного визначення зопіклону, золпідему та залеплону в різноманітних об’єктах. Висновки. Аналіз літературних джерел показав, що розробка і валідація нових та вдосконалення вже існуючих аналітичних і біоаналітичних методик, розробка методів ізолювання з різних об’єктів на даний час є актуальними для проведення хіміко-токсикологічного аналізу та фармацевтичного контролю.