ВИЗНАЧЕННЯ МНОЖИННИХ ЗАЛИШКІВ ДІЮЧИХ РЕЧОВИН ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН У КАРТОПЛІ ТА ЯБЛУКАХ - Коршун, О. М.; Мілохов, Д. С.; Ващенко, Н. М.; Яструб, А. М.; Омельчук, С. Т. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Визначення залишкових кількостей діючих речовин засобів захисту рослин у сільськогосподарській сировині надає необхідну інформацію для подальшої оцінки впливу пестицидів на людину, що є актуальним завданням профілактичної медицини. Оцінка комбінованої експозиції кількома діючими речовинами засобів захисту рослин за умов одночасного їх надходження в організм людини з харчовими продуктами потребує визначення в них мультизалишкових кількостей пестицидів. Мета дослідження – визначити множинні залишки діючих речовин засобів захисту рослин при гігієнічному моніторингу картоплі та яблук, вирощених в агропромисловому секторі України. Методи дослідження. Хроматографічний аналіз проводили на тандемному газовому хромато-мас-спектрометрі Shimadzu GCMS-TQ8050 згідно з методом “GC/MS Residual Pesticides Database Ver. 2” із застосуванням хроматографічної капілярної колонки SH-Rxi-5 ms 30 m, 0.25 mm ID, 0.25 um з нерухомою фазою – полімер на основі (5 % дифенілсилоксан + 95 % диметилсилоксан) та на рідинному хроматографі з триквадрупольним мас-спектрометричним детектором Shimadzu LCMS-8050 з методом “LC/MS/MS Method Package Residual Pesticides Version 2” з використанням хроматографічної сталевої колонки RaptorTM Biphenyl 2.7 um 100×2.1 mm. Підготовку зразків картоплі та яблук проводили відповідно до стандартної методики EN 15662-2018. Результати й обговорення. Застосування методології підготовки проб QuEChERS із сучасними аналітичними методами (капілярна газова хроматографія/тандемна мас-спектрометрія і високоефективна рідинна хроматографія/тандемна мас-спектрометрія) дозволило виявити в урожайних пробах картоплі та яблук наявність двох, трьох і чотирьох діючих речовин засобів захисту рослин. Встановлено, що 50 % проаналізованих зразків картоплі та 56 % проаналізованих зразків яблук містили множинні залишки пестицидів. При цьому 25 % зразків картоплі й 44 % зразків яблук містили залишки двох діючих речовин, 25 % зразків картоплі – трьох, 11 % зразків яблук – чотирьох. Висновки. Серед виявлених в урожайних пробах картоплі та яблук діючих речовин є інсектициди з хімічних класів піретроїдів, неонікотиноїдів, антраніламідів, фунгіциди – представники карбаматів і бензамідів та гербіцид із класу триазинонів. У досліджуваних зразках картоплі та яблук, відібраних під час збору урожаю, вміст діючих речовин пестицидів не перевищував затверджених медико-санітарних нормативів.