ВИВЧЕННЯ АНТИЕКСУДАТИВНОЇ АКТИВНОСТІ СУХОГО ЕКСТРАКТУ З ГРИБІВ РЕЙШИ - Герасимець, І. І.; Фіра, В. Д.; Медвідь, І. І.; Грубник, І. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Проблема лікування запального процесу є важливим завданням сьогодення, адже нестероїдні протизапальні засоби при тривалому прийманні можуть призвести до ерозій слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки, негативно вплинути на нирки та серце. Тому пошук і створення нових препаратів природного походження, які будуть проявляти протизапальну й антиексудативну дію, є актуальними. Мета дослідження – вивчити антиексудативну активність сухого екстракту з грибів рейши в експерименті на білих щурах з індукованим карагеніновим набряком лапи. Методи дослідження. Експериментальну роботу виконано на білих безпородних щурах-самцях масою 190–230 г. Гостре асептичне запалення моделювали шляхом субплантарної ін’єкції 0,1 мл 1 % розчину карагеніну. Сухий екстракт із грибів рейши вводили внутрішньошлунково в дозі 100 мг/кг маси тіла тварини одноразово за 1 год до введення флогогену. Вимірювали об’єм лап щурів через 1, 3, 6 та 24 год за допомогою механічного онкометра. Антиексудативну активність досліджуваного екстракту визначали за ступенем зменшення набряку лапи тварин. Як препарат порівняння було обрано диклофенак натрію, який вводили в дозі 8 мг/кг маси тіла щура. Результати й обговорення. Встановлено, що сухий екстракт із грибів рейши в дозі 100 мг/кг маси тіла тварини проявляє виражену антиексудативну активність на моделі карагенінового набряку лапи щура. Максимальний об’єм набряку лапи тварин було зафіксовано на 3-тю год після введення карагеніну, він перевищував такий у контрольних тварин у 2,8 раза. Максимальну антиексудативну активність досліджуваного екстракту, яка становила 43,69 %, відмічено на 24-ту год від введення флогогену. Препарат порівняння теж проявив виражену протизапальну дію з максимальною активністю наприкінці дослідження – 48,58 %. Висновки. Доведено, що сухий екстракт із грибів рейши проявляє виражену антиексудативну активність на моделі гострого запалення, індукованого введенням карагеніну.