ОСОБЛИВОСТІ ГОРМОНАЛЬНОГО ФОНУ ЖІНОК ІЗ БЕЗПЛІДДЯМ НА ТЛІ ЕНДОМЕТРІОЗУ ЯЄЧНИКІВ - Хміль, С. В.; Візняк, Т. Б. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Одним з важливих аспектів ендометріозу є його вплив на гормональний баланс жіночого організму. Це захворювання викликає значні зміни у виробленні й метаболізмі гормонів, що має великий вплив на клінічну картину та підходи до лікування. Мета дослідження – оцінити особливості гормонального фону жінок із безпліддям на тлі ендометріозу яєчників, які проходили контрольовану оваріальну стимуляцію в циклі лікування безпліддя шляхом екстракорпорального запліднення. Методи дослідження. Було проведено ретроспективний аналіз і обробку клінічних та анамнестичних даних, матеріалів протоколів екстракорпорального запліднення з порівнянням основних лабораторних параметрів 112 амбулаторних карток жінок, які проходили лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Результати й обговорення. За рівнем фолікулостимулювального гормону (ФСГ) було встановлено тенденцію до одержання яйцеклітин поганої якості, про що свідчили його високі показники в основних групах дослідження, а саме: (11,98±2,25) МО/л – у 1-й, (10,45±1,81) МО/л – у 2-й. Низький рівень лютеїнізуючого гормону (ЛГ) разом із збільшеним базальним ФСГ призводив до зменшення співвідношення ЛГ до ФСГ у жінок з ендометріозом (р<0,05). Встановлено достовірну різницю відносно контрольної групи жінок з анамнезом ендометріозасоційованих оперативних втручань, в яких показник антимюллерового гормону виявився найнижчим і становив (0,98±0,11) нг/мл. Рівень пролактину був погранично близьким до верхньої межі норми як у 1-й групі жінок ((19,25±4,36) мкг/л), так і в 2-й ((18,29±3,25) мкг/л), що становило достовірну різницю щодо показника контрольної групи ((11,17±2,25) мкг/л) (р<0,05). Рівень прогестерону на 2–3-й день циклу становив (1,23±0,21) нг/мл у жінок 1-ї групи, (1,18±0,19) нг/мл – 2-ї. У жінок, які перенесли ендометріозасоційоване оперативне втручання на яєчниках, рівень естрадіолу також мав тенденцію до підвищення ((55,8±26,4) пг/мл) на початку фолікулінової фази циклу. Рівень загального тестостерону був суттєво зниженим у жінок 1-ї та 2-ї груп дослідження і становив (0,38±0,21) та (0,51±0,18) нг/мл відповідно. Висновки. Особливості стану гормонального профілю в жінок з ендометріозасоційованим безпліддям свідчать про глибокі порушення роботи гіпоталамо-гіпофізарно-яєчникової осі, виражені зміни функціонування репродуктивної системи та гормональні порушення.