РОЗРОБКА МЕТОДІВ ІЗОЛЮВАННЯ ПРОПРАНОЛОЛУ ГІДРОХЛОРИДУ З БІОЛОГІЧНОГО МАТЕРІАЛУ - Горлачук, Н. В.; Кліменчук, А. А. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Захворювання серцево-судинної системи посідають одне з перших місць серед захворювань у світі. В Україні 64 % смертей припадають на захворювання серцево-судинної системи. В їх лікуванні використовують препарати різних груп: β-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворювального ензиму, діуретики, антагоністи кальцію, периферичні вазодилататори і нітрати. Пропранолол гідрохлорид був одним із перших β-адреноблокаторів, які відкрили вчені, тому лікарі давно призначають його своїм пацієнтам і знають його переваги та недоліки. Він залишається своєрідним “еталоном” для оцінки ефективності та безпеки нових β-адреноблокаторів, які розробляють. Мета дослідження – розробити методи ізолювання пропранололу гідрохлориду з біологічного матеріалу. Методи дослідження. Під час дослідження використовували пропранолол гідрохлорид, виділений з таблеток “Анаприлін” (ФК “Здоров’я”), що містив 40,0 мг пропранололу в таблетці у вигляді 38,6 мг пропранололу гідрохлориду (чистоту отриманої субстанції підтверджували методами тонкошарової хроматорафії, УФ-спектрофотометрії). Результати й обговорення. УФ-спектри досліджуваної речовини мали максимуми світлопоглинання при довжині хвилі 293±2, а за характером світлопоглинання збігалися з УФ-спектром стандартного розчину пропранололу гідрохлориду в 96 % розчині етанолу. Кількісне визначення проводили за рівнянням калібрувального графіка – у = 0,2161х – 0,0239, коефіцієнт кореляції (R2)=0,9997. Розроблені методики дозволили ізолювати пропранолол гідрохлорид за методами О. О. Васильєвої – (26,01±1,67) %, Стаса – Отто – (46,04±2,24) %, І. Сшеджинського – (67,22±3,16)%. Висновки. Визначено ефективні умови пробопідготовки пропранололу гідрохлориду з біологічного матеріалу методом УФ-спектрофотометричного визначення. Отримані результати мають практичне значення для створення алгоритму токсикологічного дослідження біологічних об’єктів на наявність досліджуваного препарату.