ВИВЧЕННЯ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК У LAVANDULA ANGUSTIFOLIA L. ТА DENDRANTHEMA HORTORUM BAILEY, КУЛЬТИВОВАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАХІДНОГО ПОДІЛЛЯ - Пуківська, О.-М. В.; Мішко, Ю. В.; Дахим, І. С.; Слободянюк, Л. В. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Лаванда вузьколиста є ароматичною рослиною родини Lamiaceae. Походить із Середземноморського регіону, де її культивують у промислових масштабах. Лаванда проявляє седативну дію при нервовому перенапруженні, порушеннях сну, клімактеричному синдромі, мігренях. Її ефірну олію застосовують при шкірних захворюваннях (ерозіях на шкірі та слизових оболонках, трофічних виразках, акне, дерматитах). Хризантема проявляє гіпотензивну, протизапальну, болезаспокійливу, ранозагоювальну і седативну активність. Зовнішньо її ефірну олію використовують при абсцесах, фурункулах та пародонтозі. Мета дослідження – визначити кількісний вміст суми флавоноїдів та суми поліфенолів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках. Методи дослідження. Матеріалом для досліджень були квітки культивованих на території Західного Поділля лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової, які заготовляли в період масового цвітіння рослин у 2023 р. Кількісний вміст суми поліфенолів та суми флавоноїдів визначали спектрофотометричним методом на спектрофотометрі LabAnalyt SP-V1000. Результати й обговорення. Результати досліджень показали, що вміст суми поліфенолів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках становив 1,06 та 1,22 %, вміст суми флавоноїдів – 2,06 і 4,27 % відповідно. Згідно з отриманими даними, кількісний вміст суми флавоноїдів у хризантеми дрібноквіткової квітках був у 2 рази більшим, ніж у лаванди вузьколистої квітках. Висновки. Спектрофотометричним методом визначено кількісний вміст суми поліфенолів та суми флавоноїдів у лаванди вузьколистої сорту Матільда і хризантеми дрібноквіткової квітках. Результати проведених досліджень свідчать про те, що досліджувані види є перспективними для подальшого фармакогностичного і фармакологічного вивчення.