РОЗРОБКА І ВАЛІДАЦІЯ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ РАМІПРИЛУ ТА ГІДРОХЛОРТІАЗИДУ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ПРОФІЛІВ РОЗЧИНЕННЯ - Типлинська, К. В.; Логойда, Л. С. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. При розробці генеричних лікарських препаратів важливим є порівняння їх профілів розчинення з профілями розчинення оригінального препарату. Тому необхідно розробити швидкі й чутливі методики дослідження профілів розчинення. Мета дослідження – розробити і валідувати аналітичну методику одночасного визначення раміприлу та гідрохлортіазиду методом рідинної хроматографії, яку можна застосовувати для дослідження профілів розчинення комбінованих препаратів. Методи дослідження. При проведенні дослідження використовували стандартні зразки раміприлу та гідрохлортіазиду (USP RS), реактиви класу А, таблетки Раміприлу з Гідрохлортіазидом 2,5 мг/12,5 мг та 10 мг/25 мг. Зразки аналізували на рідинному хроматографі з діодноматричним детектором Agilent 1260. Використовували колонку Inertsil ODS-3 (4,6×150×3 мкм); рухома фаза А – 0,2 г/л розчину натрію гексансульфонату (рН 2,7); рухома фаза Б – ацетонітрил; швидкість рухомої фази – 1,5 мл/хв; довжина хвилі детектування – 210 нм; температура колонки – 45 °С, градієнтний режим елюювання. Результати й обговорення. Розроблено методику одночасного визначення раміприлу та гідрохлортіазиду методом рідинної хроматографії в чотирьох середовищах розчинення (0,1 М розчин кислоти хлористоводневої і буферні розчини рН 1,2, рН 4,5 та рН 6,8). Розроблена методика має достатню лінійність, правильність і прецизійність та є стійкою до незначних змін умов хроматографування. Чутливість методики становить 0,2 мкг/мл для раміприлу та 0,4 мкг/мл для гідрохлортіазиду. Досліджений діапазон дозволяє використовувати методику для дозувань від 2,5 до 10 мг раміприлу та від 12,5 до 25 мг гідрохлортіазиду. Висновки. Розроблена методика може забезпечити одночасне визначення раміприлу та гідрохлортіазиду при дослідженні профілів розчинення комбінованого препарату.