ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ СЕРПІЮ УВІНЧАНОГО - Марчишин, С. М.; Слободянюк, Л. В.; Бойко, Л. А.; Коробко, Д. В.; Пелиньо, Б. М. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Серпій увінчаний (Serratula coronata L.) – багаторічна трав’яниста рослина роду Серпій (Serratula L.) родини айстрові (Asteraceae). У дикому стані він росте на сухих луках, по узліссях, у чагарниках північної частини степу, лісостеповій зоні та південній частині Полісся. В Україні рослина культивується. У традиційній медицині серпій увінчаний використовують як засіб, що має в’яжучі, протизапальні, жарознижувальні, жовчогінні, протиблювотні й седативні властивості. Настій трави рекомендують усередину при хворобах шлунка, блюванні, проносі, жовтяниці, геморої, гарячці, недокрів’ї та психічних захворюваннях. Сьогодні досліджено антимікробні, антидепресантні властивості серпію увінчаного, розроблено косметичні препарати, що містять екстракти з трави Serratula coronata L. з високим вмістом екдистероїдів, які є корисними для лікування таких проблем шкіри, як псоріаз і себорея. У джерелах наукової літератури відомостей про фітохімічне дослідження рослини недостатньо. Мета дoслідження – визначити якісний склад і встановити кількісний вміст амінокислот, які наявні в серпію увінчаного траві й підземних органах. Метoди дoслідження. Матеріалом для досліджень були серпію увінчаного трава і підземні органи, які заготовляли під час цвітіння рослини у 2022 р. на дослідних ділянках відділу культурної флори Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України (м. Київ). Якісний склад і кількісний вміст амінокислот визначали на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (“Agilent technologies”, СШA). Результати й oбгoвoрення. У серпію увінчаного досліджуваній траві ідентифіковано 16 зв’язаних амінокислот і 12 вільних, у підземних органах – 16 зв’язаних та 10 вільних. З вільних амінокислот у серпію увінчаного траві й підземних органах домінував L-пролін, вміст якого становив 54,41 і 48,34 мг/г відповідно. Зі зв’язаних амінокислот у траві й підземних органах досліджуваного виду виявлено значну кількість L-аспарагінової кислоти (56,10 і 42,27 мг/г відповідно) та L-лейцину (49,11 і 31,69 мг/г відповідно). Досліджувана сировина серпію увінчаного містить 7 незамінних амінокислот: L-треонін, L-валін, L-метіонін, L-ізолейцин, L-лейцин, L-фенілаланін і L-лізин. Вміст незамінних амінокислот у траві рослини становив 192,32 мг/г, у підземних органах був дещо меншим – 122,17 мг/г. Висновки. Методом газової хромато-мас-спектрометрії в серпію увінчаного траві й підземних органах ідентифіковано і встановлено кількісний вміст індивідуальних амінокислот. У досліджуваній сировині виявлено значну кількість вільних та зв’язаних амінокислот. У серпію увінчаного траві ідентифіковано 16 зв’язаних амінокислот і 12 вільних, у підземних органах – 16 зв’язаних та 10 вільних. З вільних амінокислот у серпію увінчаного траві й підземних органах кількісно переважає L-пролін (54,41 і 48,34 мг/г відповідно), зі зв’язаних – L-аспарагінова кислота (56,10 і 42,27 мг/г відповідно) та L-лейцин (49,11 і 31,69 мг/г відповідно).