ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ЕФІРНОЇ ОЛІЇ СИРОВИНИ ЛІПІЇ СОЛОДКОЇ (PHYLA SCABERRIMA (JUSS. EX PERS.) MOLDENKE) - Марчишин, С. М.; Слободянюк, Л. В.; Худа, О. Ю.; Петрук, Ю. В.; Онук, Л. Л. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Ефірні олії – це багатокомпонентні суміші запашних, летких речовин, які накопичуються в рлина викликає одна з найдавніших лікарських рослин – Phyla scaberrima (Juss. ex Pers.) Moldenke (ліпія солодка (Lippia dulcis Trevir.) з родини вербенові (Verbenaceae)), яка походить із країн Центральної Америки і Мексики. У традиційній мексиканській медицині ліпією солодкою лікують застуду, бронхіти, розлади травлення, її препарати знімають кашель. Фармакогностичне вивчення рослини є недостатнім. Мета дослідження – визначити якісний склад і встановити кількісний вміст компонентів ефірної олії в генеративних і вегетативних органах ліпії солодкої та провести їх порівняльний аналіз. Метoди дoслідження. Кoмпoнентний склад летких спoлук визначали метoдом газової хромато-мас-спектрометрії на хрoматoграфі “Agilent Technologies 6890”. Для ідентифікації компонентів отримані спектри розглядали на основі загальних закономірностей фрагментації молекул органічних сполук під дією електронного удару, а також шляхом порівняння одержаних результатів з даними бібліотек мас-спектрів NIST 08 із загальною кількістю спектрів понад 470 000 у поєднанні з програмами для ідентифікації AMDIS і NIST 08. Кількісний вміст визначали методом внутрішніх стандартів. Результати й oбгoвoрення. У результаті прoведених дoсліджень у ліпії солодкої листках виявленo 38 компонентів ефірної олії, з яких ідентифікoванo 35, у квітках – 48 компонентів, ідентифіковано – 26, в коренях – 26, ідентифіковано – 20, в насінні – 33, ідентифіковано – 24, в пагонах – 24, ідентифіковано – 20. Загальний вміст ідентифікованих компонентів досліджуваної ефірної олії в листках становив 682,39 мкг/г, у квітках – 86,78 мкг/г, у коренях – 86,07 мкг/г, у насінні – 87,35 мкг/г, у пагонах – 1277,67 мкг/г. Найвищий вміст суми цих компонентів спостерігали в пагонах, дещо нижчий – у листках. Домінуючим компонентом у всіх досліджуваних оліях була камфора, якої найбільше виявлено в ефірній олії ліпії солодкої пагонів (542,14 мкг/г, що становило 42,43 % від загальної кількості ідентифікованих компонентів). Дещо менший вміст камфори спостерігали в ефірній олії листків рослини (211,17 мкг/г, або 30,95 %, від загальної кількості ідентифікованих компонентів). В ефірних оліях ліпії солодкої квіток, коренів і насіння також переважав вміст камфори – 20,15, 30,30 та 34,97 мкг/г (23,22, 32,20 і 39,81 % від загальної кількості ідентифікованих компонентів) відповідно. Висновки. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вперше досліджено кoмпoнентний склад ефірної олії генеративних (квіток і насіння) та вегетативних (листків, коренів і пагонів) органів ліпії солодкої, проведено їх порівняльний аналіз. У складі ефірних олій, одержаних з ліпії солодкої листків, квіток, коренів, насіння і пагонів, переважають монотерпеноїди – камфора і камфен, які можуть бути маркерними сполуками цих видів сировини. Ефірні олії досліджуваної сировини ліпії солодкої характеризуються якісним компонентним складом та їх кількісним вмістом. Спільними компонентами досліджуваних ефірних олій різних органів ліпії солодкої є камфора, камфен, лимонен, α-пінен, борнеол, α-бісаболол і каріофілен.