ВМІСТ КАРОТИНОЇДІВ У СУЦВІТТЯХ TAGETES PATULA L. - Грудько, В. О.; Перепелиця, О. О.; Яремій, І. М.; Купчанко, К. П. (Медична та клінічна хімія, 2024)
Вступ. Перспективною сировиною для створення нових лікарських засобів є рослини роду Tagetes L. (Чорнобривці) з родини Asteraceae (Айстрові). Терапевтичний ефект рослин роду Tagetes L. пов’язаний з наявністю біологічно активних речовин, зокрема каротиноїдів. Серед вивчених видів і сортів найперспективнішими каротиноїдовмісними сортами є T. patula nana L. var. Gold Kopfen і T. patula L. var. Superboy Orange. Незважаючи на обсяг накопичених дослідниками знань щодо різних сортів T. patula L., майже не вивчено вмісту каротиноїдів у рослинах окремих нових сортів, зокрема сорту “Super Hero Orange Flame” (виробник “Benary”, Німеччина). Мета дослідження – виявити і визначити кількісний вміст каротиноїдів у суцвіттях рослин Tagetes рatula L. сорту “Super Hero Orange Flame”. Методи дослідження. Об’єктом дослідження слугували повітряно-сухі суцвіття культивованих рослин виду T. рatula L. сорту “Super Hero Orange Flame”, які було зібрано в період цвітіння на дослідній ділянці Буковинського державного медичного університету (Чернівці, Україна). Якісний склад каротиноїдів встановлювали методами тонкошарової хроматографії та спектрофотометрії екстрактів, отриманих при екстрагуванні сировини гексаном і 96 % етанолом. Для визначення кількісного вмісту суми каротиноїдів у суцвіттях рослин застосовували метод УФ-спектроскопії. Кількісне визначення суми каротиноїдів у перерахунку на β-каротин проводили методом зовнішнього стандарту. Результати й обговорення. Для встановлення наявності каротиноїдів аналізували хроматограми екстрактів, отриманих при екстракції гексаном та етанолом. Гексановий екстракт містить не менше 7 речовин, а спиртовий – 10 речовин, які елюються ліпофільним елюентом і проявляють відновні властивості. Для спектрофотометричного виявлення каротиноїдів досліджували екстракт рослинної сировини, одержаний при екстракції 96 % етанолом у розведенні 1:5. На ділянці від 400 до 510 нм спостерігали 2 виразні широкі смуги вбирання з максимумами при 442 та 468 нм, що підтвердило наявність речовин каротиноїдної природи у досліджуваному екстракті. Абсорбційний спектр гексанового екстракту чорнобривців суцвіть також мав типовий характер спектра каротиноїдів у видимому світлі. За результатами УФ-спектроскопії встановлено, що вміст суми каротиноїдів у перерахунку на β-каротин становив (440±0,32) мг% сух. маси. Висновки. Встановлено наявність каротиноїдів та визначено їх сумарний вміст у суцвіттях рослин виду Tagetes patula L. роду Tagetes L. сорту “Super Hero Orange Flame”, зібраних на досліджуваній ділянці Буковинського державного медичного університету. Значний вміст каротиноїдів у суцвіттях рослин виду Т. patula L. сорту “Super Hero Orange Flame” ((440±0,32) мг% сух. маси), на відміну від інших сортів цього ж виду, доводить перспективність проведення подальших досліджень рослин цього сорту як джерела каротиноїдів.