ДОСЛІДЖЕННЯ КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ФЕНОЛЬНИХ СПОЛУК ТРАВИ ASTRAGALUS DASYANTHUS PALL. - Хворост, О. П.; Зудова, Є. Ю. (Медична та клінічна хімія, 2023)
Вступ. Рід Астрагал (Astragalus) родини бобових (Fabaceae) є одним із найчисленніших та нараховує 2500–3500 видів. Astragalus dasyanthus Pall. (A. dasyanthus) – багаторічна трав’яниста рослина, рослинною сировиною якої є трава. Хімічний склад сировини досить різноманітний: полісахариди, слизи, органічні кислоти, тритерпенові сапоніни, флавоноїди, мінеральні сполуки. Витяжка з трави – популярний гіпотензивний, седативний, судинорозширювальний, сечогінний, протинабряковий, кровоспинний, протиблювотний засіб. Сировини вітчизняної заготівлі практично не досліджено. Тому актуальним було проведення фармакогностичного вивчення трави A. dasyanthus. Мета дослідження – визначити компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів трави A. dasyanthus вітчизняної заготівлі. Методи дослідження. Серії трави A. dasyanthus заготовляли протягом 2020–2021 рр. із приватних ділянок в Україні. Компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів визначали методом високоефективної рідинної хроматографії на рiдинному хроматографi “Agilent Technologies 1200”. Результати й обговорення. Методом високоефективної рідинної хроматографії було вивчено компонентний склад трави A. dasyanthus, який представлений 5 гідроксикоричними кислотами і 8 флавоноїдами. З ідентифікованих гідроксикоричних кислот за кількісним вмістом домінувала хлорогенова кислота ((615,88±1,68) мкг/г), а з флавоноїдів переважали неогесперидин ((1885,06±1,04) мкг/г) і рутин ((1390,15±17,41) мкг/г). Висновки. За допомогою високоефективної рідинної хроматографії визначено компонентний склад гідроксикоричних кислот і флавоноїдів трави A. dasyanthus, яку заготовлено в Україні. Встановлено, що з гідроксикоричних кислот трави A. dasyanthus домінує хлорогенова кислота ((615,88±1,68) мкг/г), а зі сполук флавоноїдної природи переважають неогесперидин ((1885,06±1,04) мкг/г) і рутин ((1390,15±17,41) мкг/г). Перспективним напрямком подальших досліджень є вивчення компонентного складу фенольних сполук серій трави A. dasyanthus, які заготовлено в різних регіонах України та з рослин різного віку.