ДОСЛІДЖЕННЯ КУМАРИНІВ ДЯГЕЛЮ ЛІКАРСЬКОГО МЕТОДОМ ВИСОКОЕФЕКТИВНОЇ РІДИННОЇ ХРОМАТОГРАФІЇ - Марчишин, С. М.; Потішний, І. М.; Слободянюк, Л. В.; Паращук, Е. А. (Медична та клінічна хімія, 2023)
Вступ. Рід Дя́гель, або Ду́дник (Angelica L.), з родини селерові (Apiaceae) включає близько 100 видів дворічних або багаторічних трав’янистих рослин, значно поширених в Азії, Європі та Північній Америці. В Україні зростають дягель лікарський (Angelica archangelica L.; Archangelica officinalis (Moench.) Hoffm.) і дягель лісовий, або дудник лісовий (Angelica sylvestris). Біологічно активні речовини дягелю лікарського проявляють спазмолітичну, відхаркувальну, діуретичну, седативну, потогінну, жовчогінну дії. Попередні дослідження показали, що дягель лікарський містить органічні, аміно- і жирні кислоти, вуглеводи, гідроксикоричні кислоти, дубильні речовини, флавоноїди, леткі сполуки. У джерелах наукової літератури недостатньо відомостей про дослідження кумаринів цього виду. Мета дoслідження – визначити вміст кумаринів у листках, стеблах та кореневищах і коренях дягелю лікарського методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Метoди дoслідження. Якісний склад і кількісний вміст кумаринів у досліджуваних об’єктах визначали методом ВЕРХ на хроматографі “Agilent 1200 3D LC System Technologies” (США). Результати й обговорення. У результаті ВЕРХ-аналізу в досліджуваних об’єктах дягелю лікарського ідентифіковано та визначено кількісний вміст простих кумаринів – ескулетину й умбеліферону та фурокумаринів – ізопімпінеліну і бергаптену. Він показав, що дягелю лікарського кореневища і корені містили значну кількість бергаптену – 957,50 мкг/г. Листки і стебла досліджуваного виду містили значно меншу кількість кумаринових сполук. У стеблах не виявлено ескулетину, вміст якого у листках становив 38,99 мкг/г, у листках – ізопімпінеліну. Висновки. Методом ВЕРХ у дягелю лікарського кореневищах і коренях, листках та стеблах ідентифіковано і визначено кількісний вміст простих кумаринів – ескулетину й умбеліферону та фурокумаринів – ізопімпінеліну і бергаптену. Встановлено, що дягелю лікарського кореневища і корені містять значну кількість бергаптену – 957,50 мкг/г. Отримані дані свідчать про те, що дягелю лікарського кореневища і корені є перспективною лікарською рослинною сировиною та потребують подальшого дослідження.