ЗМІНИ ВМІСТУ МОЛЕКУЛ СЕРЕДНЬОЇ МАСИ У ЩУРІВ-САМЦІВ, ЯКІ ЗАЗНАЛИ КАСТРАЦІЇ І СТРЕСУ, В ПРОЦЕСІ РОЗВИТКУ АДРЕНАЛІНОВОГО ПОШКОДЖЕННЯ СЕРЦЯ - Друзюк, Р. Б.; Денефіль, О. В. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. За сучасних умов життя, у зв’язку з війною, вивчення впливу стресу на організм є найбільш актуальним. Адреналін, що виділяється при цьому, є пусковою ланкою розвитку серцево-судинної патології. Доведено також, що стрес викликає пригнічення синтезу тестостерону та сперматогенезу. Мета дослідження – оцінити розвиток ендогенної інтоксикації у щурів, які зазнали кастрації і стресу, в процесі розвитку адреналінового пошкодження серця (АПС). Методи дослідження. Дослідження виконано на 240 білих щурах-самцях лінії Вістар. Тварин поділили на 4 серії: 1-ша – контроль; 2-га – стрес; 3-тя – кастрація; 4-та – кастрація і стрес. Для відтворення адреналінового пошкодження серця щурам вводили одноразово внутрішньочеревно 0,18 % розчин адреналіну гідротартрату з розрахунку 0,5 мг/кг маси. Стрес викликали з 1,5- до 3-місячного віку шляхом постійного утримування тварин у клітках з обмеженням життєвого простору вдвічі. Кастрацію проводили під тіопентал-натрієвим знеболюванням. Ендогенну інтоксикацію оцінювали за визначенням вмісту молекул середньої маси (МСМ280, МСМ260, МСМ254, МСМ238) у контролі, через 1, 3, 7, 14 і 28 діб після АПС. Результати й обговорення. При аналізі показників МСМ у контрольних групах усіх серій відмічено таке. Вміст МСМ238 був найвищим у 4-й серії щурів, вміст МСМ254 значно зріс у 2-й і 4-й серіях, вміст МСМ260 знизився у 2-й серії і підвищився – в 4-й, вміст МСМ280 був найменшим у 1-й серії, найбільшим – у 4-й. У кожній із серій накопичення різних фракцій МСМ залежало від терміну, що минув після введення адреналіну. Вміст МСМ238 через 1 добу АПС був максимальним у 3-й серії, 3 доби – у 3-й, 7 діб – у 2-й і 3-й, 14 діб – у 3-й, 28 діб – у 2-й і 3-й. Вміст МСМ254 через 1 добу АПС був максимальним у 3-й серії, 3 доби – у 1-й, 7 діб – у 3-й, 14 діб – у 3-й, 28 діб – у 2-й і 3-й. Вміст МСМ260 через 1 добу АПС був максимальним у 2-й і 3-й серіях, 3 доби – у 1-й, 7 діб – у 1-й, 14 діб – у 2-й, 28 діб – у 2-й. Вміст МСМ280 через 1 добу АПС був максимальним у 2-й с, 3-, 74-, 14 2-, 283-. ерії, 3 доби – в 1-й, 7 діб – у 4-й, 14 діб – у 2-й, 28 діб – у 3-й. Висновок. Поєднання кастрації і стресу в щурів-самців спричинює найбільше накопичення МСМ. У кожній із серій накопичення різних фракцій МСМ залежить від терміну, що минає після введення адреналіну. Найбільший розвиток ендогенної інтоксикації при АПС спостерігають у тварин, які зазнали кастрації.