КОРИГУВАЛЬНА ДІЯ ПЕПТИДУ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ В ЩУРІВ, УРАЖЕНИХ РАУНДАПОМ І ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ - Дмухальська, Є. Б.; Ярошенко, Т. Я. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Свинець, мідь, інші важкі метали та їх сполуки є одними з найпоширеніших забруднювачів навколишнього середовища і потенційно небезпечними агентами для здоров’я людини. Більша частина свинцю, що потрапляє у кровоносну систему, проникає в кістковий мозок, кістки, селезінку, печінку та нирки. Тривала дія цього токсиканту викликає окиснювальний стрес, ушкодження ДНК, і її вважають фактором ризику для захворювань нирок, печінки та інших розладів. Подібну дію мають мідь та її солі. Мета дослідження – вивчити токсичний вплив Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату (в формі гербіциду раундапу) та коригувальну дію пептиду цистеїл-гістидил-тирозил-гістидил-ізолейцину й унітіолу на зміни показників антиокидантної системи у щурів різного віку. Методи дослідження. Досліди проводили на лабораторних нелінійних білих щурах-самцях 3 вікових періодів (статевонезрілих, статевозрілих і старих), яким внутрішньошлунково впродовж 30 днів вводили водні розчини Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату (в формі раундапу). З метою корекції на 21-й день через 6 год після введення токсикантів упродовж 10 днів вводили пептид цистеїл-гістидил-тирозил-гістидил-ізолейцин і унітіол. У сироватці крові та гомогенаті печінки уражених і коригованих щурів визначали активність глутатіонпероксидази (ГП), глутатіонредуктази (ГР), супероксиддисмутази (СОД), каталази та вміст відновленого глутатіону (GSH). Результати й обговорення. У цьому дослідженні ми вивчали вплив Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату на показники антиоксидантної системи у щурів різного віку за корекції пептидом та унітіолом. Виявлено достовірне зниження рівня GSH у сироватці крові та гомогенаті печінки щурів, уражених Плюмбуму ацетатом, Купруму сульфатом і гліфосатом. Дані ксенобіотики суттєво вплинули на активність ГП, ГР, СОД, каталази і вміст GSH у сироватці крові та гомогенаті печінки уражених тварин. За комбінованої дії Плюмбуму ацетату, Купруму сульфату і гліфосату спостерігали зниження вмісту GSH та активності ензимів антиоксидантної системи порівняно з контрольною групою. Досліджувані ксенобіотики викликали зменшення вмісту GSH у крові та печінці уражених щурів, мінімальне його значення відмічали у сироватці крові (64,8 % від рівня інтактних тварин) та гомогенаті печінки (56,4 % від рівня контролю) щурів 3-місячного віку. Введення ураженим щурам пептиду цистеїл-гістидил-тирозил-гістидил-ізолейцину й унітіолу сприяло зниженню токсичної дії ксенобіотиків і нормалізації активності ензимів антиоксидантної системи, що, очевидно, пов’язано з наявністю в пептиду антиоксидантних і хелатоутворювальних властивостей. Висновок. Пептид цистеїл-гістидил-тирозил-гістидил-ізолейцин проявляє антиоксидантну активність у щурів, уражених Плюмбуму ацетатом, Купруму сульфатом і гліфосатом, тому його можна рекомендувати як коригувальний засіб при ураженні важкими металами.