ВМІСТ ЦИТОКІНІВ У СЛИНІ ПРИ АЛЬВЕОЛІТАХ ПІСЛЯ АТИПОВОГО ВИДАЛЕННЯ ЗУБІВ МУДРОСТІ - Трускавецький, О. М.; Акімова, В. М.; Лаповець, Л. Є. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Поширеним запальним ускладненням після операції з атипового видалення зуба мудрості є альвеоліт (локальний остеїт), який трапляється в 14–35 % випадків таких операцій. Оперативне втручання та вогнище інфекції відіграють роль патогенетичних чинників у розвитку альвеоліту. Для оцінки ефективності профілактики та лікування цього ускладнення запропоновано комплекс лабораторних показників, які відображають перебіг запалення. Водночас інформації щодо вмісту ключових прозапальних цитокінів місцевого значення є недостатньо. Мета дослідження – дослідити вміст інтерлейкіну 1β (IL-1β) та інтерлейкіну 6 (IL-6) в слині пацієнтів після атипового видалення зубів мудрості. Методи дослідження. Проведено клінічне та лабораторне обстеження хворих на альвеоліт після операції з видалення зуба мудрості. Концентрацію IL-1β та IL-6 визначали методом імуноферментного аналізу. Результати й обговорення. Концентрація IL-1β у слині пацієнтів до проведення оперативного втручання з видалення ретинованого зуба була вірогідно в 11,6 раза вищою, а концентрація IL-6 – у 13 разів більшою порівняно з показником у здорових осіб. На 3-й день після операції рівень IL-1β зріс у 6,7 раза, а IL-6 – в 1,6 раза порівняно з доопераційним показником. На 7-й день після операції вміст IL-1β знизився у 3,6 раза, а IL-6 – у 2 рази порівняно з показником на 3-й день, однак залишався вищим порівняно з показником до операції та порівняно з контролем. Висновки. У пацієнтів з ретинованими 8 зубами виявлено підвищений рівень прозапальних цитокінів IL-1β та IL-6 у слині, що свідчить про наявність хронічного запалення. Після видалення зуба мудрості спостерігали значне зростання концентрації досліджуваних цитокінів у слині, що вказує на активацію моноцитарно-макрофагальної системи. На основі комплексної оцінки клінічного стану і дослідження цитокінів встановили, що рівень IL-1β та IL-6 в слині значно збільшується у хворих на альвеоліт (локальний остеїт).