ІМУНОФЕНОТИПІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛІМФОЦИТІВ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ НЕПЛІДНИХ ЧОЛОВІКІВ ІЗ СУПУТНЬОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Мельник, О. В.; Воробець, М. З.; Фафула, Р. В.; Воробець, З. Д. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Відомо, що приблизно 15 % подружніх пар страждають від непліддя, причому чоловічий фактор становить майже 50 % випадків. За традиційною методикою оцінки, в 30 % пацієнтів етіологія чоловічого внеску в непліддя залишається нез’ясованою і, таким чином, ідентифікується як ідіопатична. Тому діагностика чоловічого непліддя не може обмежуватися лише звичайним аналізом сперми. Регуляція чоловічої репродуктивної функції є багаторівневою, із залученням не тільки ендокринної системи, але й імунної. Інфертильність чоловіків спостерігають і при інших супутніх патологіях, зокрема ревматоїдному артриті. Для кращого розуміння імунопатогенетичних механізмів непліддя потрібно дослідити роль різних імунних чинників. Мета дослідження – оцінити популяційний склад та активаційні маркери лімфоцитів периферичної крові чоловіків з ідіопатичною формою непліддя й автоімунною патологією суглобів. Методи дослідження. Дослідження проведено на сироватці крові та сім’яній плазмі 45 інфертильних чоловіків віком 22–48 років: з ідіопатичним непліддям (n=23) та автоімунною патологією суглобів – ревматоїдним артритом (n=22). До контрольної групи ввійшли 27 фертильних здорових чоловіків того ж віку. Для визначення кількісних показників лімфоцитів основних популяцій і субпопуляцій у крові пацієнтів з ідіопатичним непліддям та автоімунною патологією суглобів застосовували метод проточної цитометрії з моноклональними антитілами, міченими флуоресцеїном (BD Biosciences, США). Кількість лімфоцитів визначали на проточному цитометрі BD FacsCalibur (Becton Dickinson, США). Результати й обговорення. Кількість лімфоцитів субпопуляцій у неплідних чоловіків практично не відрізнялася від аналогічних показників контрольної групи за абсолютними значеннями. Проте у крові чоловіків з ідіопатичним непліддям спостерігали вірогідне збільшення CD4+CD25+ Т-лімфоцитів – з (0,357±0,185) до (0,504±0,220) Г/л (р<0,05). При автоімунній патології достовірних змін не виявлено. Неплідні чоловіки з автоімунною патологією відрізнялися від пацієнтів контрольної групи підвищеними показниками CD8+-клітин та активованих Т-лімфоцитів. Найбільше відхилень від контролю зареєстровано в осіб з ідіопатичним непліддям: знижена кількість наївних CD4+CD25–-лімфоцитів при одночасному зростанні кількості CD4+CD25+-регуляторних Т-клітин, що вказувало на конверсію наївних Т-лімфоцитів на регуляторні клітини. Висновки. Розвиток непліддя на тлі різної супутньої патології супроводжується змінами показників як системної, так і локальної імунної реактивності. Характер цих змін відрізняється залежно від супутньої патології. З’ясування характерних ознак порушень імунної реактивності в неплідних чоловіків з різною супутньою патологією дозволяє позиціонувати деякі з них як надійні маркери для прогнозування порушень репродуктивної функції.