ДОСЛІДЖЕННЯ З ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКІСНОГО ВМІСТУ КВЕРЦЕТИНУ В КОМБІНОВАНОМУ ГЕЛІ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ПРОМЕНЕВИХ УШКОДЖЕНЬ ШКІРИ - Бурбан, О. І.; Вишневська, Л. І. (Медична та клінічна хімія, 2022)
Вступ. Підвищений інтерес до фітотерапії можна пояснити переважно її відносною нешкідливістю та ефективністю, а також нижчою вартістю лікарських препаратів, отриманих із рослинної сировини, порівняно із синтетичними засобами. З огляду на це, в результаті проведення експериментальних досліджень ми розробили технологію комплексної переробки очитку великого трави з метою одержання соку і водного екстракту з вичавок після віджимання соку та дослідили показники їх якості. Мета дослідження – провеcти експериментальні дослідження з розробки методик визначення кількісного вмісту кверцетину в комбінованому гелі під умовною назвою “Біоседум плюс” для лікування променевих ушкоджень шкіри. Методи дослідження. Об’єктами дослідження стали модельні зразки комбінованого гелю. У роботі використовували ТШХ-пластинки із шаром силікагелю та флуоресцентним індикатором F254 (с. HX04954354, “Merk”, Німеччина), стандартний зразок кверцетину, спектрофотометр “Evolution 60s” (“Thermo Fisher Scientific”, США), аналітичні ваги “AXIS” (Польща), мірний посуд класу А і реактиви, що відповідають вимогам Державної Фармакопеї України (ДФУ). Результати й обговорення. Для опрацювання методики кількісного визначення кверцетину в досліджуваному гелі методом абсорбційної спектрофотометрії у видимій ділянці було обрано інтенсивно виражений максимум поглинання речовини при довжині хвилі 438 нм після проведення реакції з борною кислотою. Специфічність методики доведена утворенням забарвленого комплексу кверцетину з борною кислотою за наявності суміші мурашиної та оцтової кислот. Прецизійність експериментальних результатів характеризувалася низьким стандартним відхиленням у досліджуваному діапазоні концентрацій кверцетину (RSD=0,46 %), а систематична похибка перебувала на рівні 0,01 %, коефіцієнт кореляції запропонованої методики r=0,9995. При вивченні робасності методики встановлено, що стабільність поглинання розчинів у часі спостерігається через 30 хв і розчини стабільні впродовж 60 хв. Висновки. Розроблено методику спектрофотометричного у видимій ділянці кількісного визначення кверцетину в гелі після реакції утворення комплексу з борною кислотою при довжині хвилі 438 нм. За такими валідаційними характеристиками, як лінійність, прецизійність, правильність та робасність, методика є коректною (з використанням критеріїв прийнятності для допусків вмісту +5,0 %).